historie_1_kleinHerkomst van de familie

De familie Monasso is afkomstig uit een klein bergdorp in Noord-Italië, Travesio in het district Castelnovo del Friuli. Het ambacht dat zich sinds honderden jaren ontwikkelde, heeft Friuli beroemd gemaakt. De gebroeders Monasso, hebben het terrazzovak geleerd in Venetië. Daarna vertrok hij uit Italië.

historie_2_kleinBedrijfsgeschiedenis

Zij kwamen allereerst terecht in Frankfurt, waar de beroemde Odorico destijds een groot bedrijf had met honderden werknemers uit Friuli. Reeds in 1830 bezat deze Odorico een grote zaak in Wenen; later ook nog in Dresden, Berlijn, Düsseldorf, Frankfurt maar ook in Oostenrijk. Vanuit Frankfurt gingen de broers naar Münster, waar hun neef Bortolussi al een bedrijf had. Ze werkten daar als meesterknecht en er was veel werk in Westfalen en Nederland. Op aanraden van hun baas vestigden ze zich in 1896 in Bocholt als zelfstandig ondernemer en begonnen daar gezamenlijk een eigen bedrijf.

historie_3_kleinMachines en elektrisch slijpgereedschap gebruikten ze nog niet. Terrazzovloeren werden op de plaats zelf gelegd en dat was zwaar werk. Gootstenen, trappen e.d. werden in de werkplaats m.b.v. mallen gemaakt en werden dan naderhand in keuken of hal aangebracht. In de jaren ’60 en ’70 raakte het product uit de mode maar de huidige consument heeft de waarde van het product opnieuw ontdekt. Het huidige bedrijf in Aalten wordt geleid door een kleinzoon van Giovanni Monasso. Nu worden oude technieken gecombineerd met het gebruik van moderne machines / betontechnologie om de klant een mooi product te leveren.